Välkommen till Europcar och tack för att du väljer hållbar mobilitet!

Vi har sammanställt den här foldern eftersom en bil som körs på el är nytt för många. Men lugn, du kör den nästan precis som en helt vanlig bil med automatlåda.

Bilen du sitter i är en Volkswagen e-Golf, som är en helt batteridriven bil som körs på eldrift upp till 231 km och släpper 0g CO2!

Volkswagen e-Golf är tystare, roligare och renare!

Snabbguide för att komma igång

Starta
Om din bil står på laddning, så måste du först plugga ur laddkabeln som sitter inkopplad i höger bakre del av bilen. Du behöver först låsa upp bilen och har sedan 60 sekunder på dig att lossa på laddkabeln. Lossnar den inte, lås upp bilen igen med nyckeln, så ska du sedan kunna lossa på laddkabeln. Skulle du få problem, kontakta oss hjälper vi dig.

Om bilen inte står på laddning, är det bara att öppna bilen och sätta dig i den.

Köra
Starta bilen genom att hålla ner bromspedalen, vrid nyckeln tills ”pling” hörs och ”Ready” i grönt tänds i displayen bakom ratten.

Ladda
I bakluckan i din bil har du två olika laddkablar att välja mellan för att ladda din bil. Laddluckan sitter bakom höger bakdörr.

 

 

 

 

 

 

 

 

Längre informationsguide om körning och laddning.

Körning
Vid bromsning med bromspedalen sker inbromsningen genom att rörelseenergin återvinns. Därmed laddar batteriet genom så kallat rekuperation. Som förare behöver du inte göra något, allt sker automatiskt och du kan se på effektmålen i det gröna fältet. Vid kyla är rekuperationen inte optimal.

Är rekuperationen för kraftig i B-läge så vippar du växelspaken i sidled till vänster och kan välja alternativen B1, B2 eller B3. Du kan både gasa och bromsa genom att trycka på ner eller släppa gaspedalen lagom mycket, så kallat One Pedal Driving. OBS, kraftiga inbromsningar kräver fortfarande bromspedal!

Till vänster om växellådan har du även en knapp ”E-Mode” där du kan välja vilken körprofil du vill köra på genom endast ett knapptryck.

ECO, vid ECO reduceras effekten i motorn samt kyla/värme i kupén.

ECO+, vid ECO+ mode reduceras motorns effekt ännu mer (hastigheten begränsas till 95km/h) och kyla/värme i kupén stängs av helt. ECO och ECO+ profilerna ger möjlighet att tillfälligt få ökad hastighet, exempelvis vid omkörning.

När endast 10 km är kvar tänds en symbol i form av en sköldpadda och hastigheten begränsas till 85 km/h. Skulle bilen stanna kan man återstarta två gånger för att flytta bilen om den står trafikfarligt.

 

Laddning
I bakluckan i din bil har du två olika laddkablar att välja mellan för att ladda din bil. Laddluckan sitter bakom höger bakdörr.

Laddkabel 1: Typ 2 (mode 3) kabel. Används för laddning i en laddbox.
Du kan ladda din VW e-Golf i laddboxar som har TYP 2-kontakt. Laddboxarna kan ibland vara försedda med fast laddkabel, om det inte finns så använd laddkabeln som finns i bakluckan i din bil.

Laddar du vid en publik laddbox aktiveras den oftast med speciellt laddkort, bricka eller telefonapp, vilka erhålls från ansvarig för driften av stolpen. Vanligt kreditkort kan oftast INTE användas för betalning vid allmän stolpe. Det tar ca 4 h och 15 minuter att ladda en VW e-Golf i en 7,4 kW laddbox. I en laddbox som har 3,6kW tar det ca 8 timmar. Bägge alternativen avser laddning 0-80%.

Utrustning till eVito | Eldriven skåpbil från Mercedes-Benz

Laddkabel 2: Schuko kabel. Används för laddning i 230 volt eluttag.
Vanliga 230V uttag är ej gjorda för hög effekt under lång tid. Därför begränsar medföljande Schukoladdkabel strömmen till max 10A oavsett eventuell högre inställning i bilen. Den inbyggda sensorn i kabeln stänger av kabeln vid eventuell överhettning. Det markeras med en röd varningslampa på kabelns laddklump. Tryck hårt på “RESET” för att släcka. Vid laddning genom eluttaget tar det ca 13 timmar att ladda 0-80%.

 

CCS = Snabbladdning (CCS står för Combined Charging System)
Med speciella snabbladdare, kallade CCS, kan man ladda e-Golf 0–80 % på ca 45 minuter (de sista 20 % tar ytterligare ca 15 min). CCS-laddare har fast kabel med speciell kontakt och är ofta placerade längs större vägar.  (se www.uppladdning.nu eller någon av de specifika ladd nätverken.

För att ladda med en snabbladdare (CCS) så behöver du även ta bort locket i laddluckan för
att laddaren ska passa, se bild till höger.

 

 

 

 

 

 

 

 

För att starta laddning

  • Välj kabel och anslut först till stolpen/uttaget, därefter till bilen.
  • Kontrollera att den gröna lampan vid bilens ladduttag tänds.
  • Lås bilen, laddaren är låst och kan ej tas ut om bilen är låst.

 

 

Upptäck Europcars mobila lösningar

Ladda ner Europcars app för iPhone, iPad och Android nu!

Mer information