Vad du behöver veta innan din hyra hos Europcar

Kan jag eliminera självrisken vid skada och stöld?

 
- Ja, det är möjligt. Det går att välja till vår skadekostnadseliminering, som täcker vagnskada, trafikskada och stöld, vid bokningstillfället eller vid uthämtning av bilen. Mer information om försäkringen finns att läsa på www.trygghansa.se/europcar  
   

Är det tillåtet att någon annan än personen som skrivit på avtalet kör hyrbilen? 

 
- Ja, det är möjligt. Extra kostnader kan tillkomma. Alla övriga förare måste finnas registrerade på hyresavtalet.  
   

Är det tillåtet att övningsköra med hyrbilen?

 
- Ja, för att få övningsköra krävs att det finns ett giltigt övningskörningstillstånd samt att extra förare finns noterat på hyresavtalet, avgift för extra förare tillkommer. Den som är handledare måste vara noterad som hyrestagare för hyrbilen.    
   

Kan jag hämta hyrbilen när uthyrningskontoret har stängt?

 
- Efter stängning gäller särskilda villkor och avgifter. Kontakta oss för mer information via mejl eller direkt via aktuellt uthyrningskontor  
   

Hur bokar jag hyrbil som ersättningsbil från mitt försäkringsbolag?

 
- För att boka en ersättningsbil kontakta bokningsavdelningen via mejl för hjälp. När du ringer behöver du ha information från försäkringsbolaget tillgänglig, såsom skadenummer och registreringsnummer på din bil. Försäkringsärende är ej möjligt att boka online.  
   

Är det tillåtet att köra hyrbilen utomlands? 

 
- Ja, efter att ett skriftligt tillstånd från Europcar har mottagits med godkännande för utvalda länder. Utlandstillståndet utfärdas av uthyrande station mot en extra kostnad. Är du skriven i ett annat land än Sverige får du enligt Tullbestämmelser inte nyttja hyrbilen i det land du är skriven i.   
   

Är det tillåtet att röka i hyrbilen?

 
- Nej. alla Europcars hyrbilar är rökfria.  
   

Är det tillåtet att ha djur i hyrbilen?

 
- Ja, det är möjligt att ta med husdjur i hyrbilen, dock kan en rekondavgift komma att tas ut efter att bilen återlämnats. Boka hundbil på www.europcar.se/hundbilen  
   

Behöver jag betala trängselskatt?

 
- Europcar betalar trängselskatt till Transportstyrelsen och tillämpar en schablonmässig trängselavgift vid hyra i Göteborg, Storstockholm inklusive Arlanda, Haninge och Södertälje. Avgiften debiteras per hyresdygn, oavsett veckodag och månad.
Schablonlösningen innebär att Europcar aldrig tar ut mer än en avgift per dag även om den faktiska kostnaden för passeringar skulle bli högre under din hyresperiod.
Kör du bilen i utlandet gäller bestämmelser i respektive land. När du passerar vägtullar utomlands är det din skyldighet att själv betala avgifterna på plats.
 
   

Vad krävs för att få hyra bil hos Europcar?

 
- Den som vill hyra bil måste ha ett giltigt körkort som kan visas upp fysiskt. Personen får ej finnas registrerad i den spärrlista som finns hos Biluthyrarna Sveriges branschförbund. Personen behöver även ha en giltig adress (ej box-adress) och Europcar behöver ett registrerat och sökbart telefonnummer till bostad eller mobiltelefon. Hyran måste kunna betalas med kredit- eller betalkort i samband med att hyrbilen hämtas, kortet måste vara utställt på den person som är hyrestagare. (Ett lånat kort, kontanter, VISA electron eller Maestrokort är ogiltiga betalmedel)  
   

Vad gör ni för kontroller vid uthämtandet av hyrbilen?

 
- På privathyror genomför vi en kreditupplysning vilket är ett nödvändigt steg för oss, då det är en bedömning av din betalningsförmåga och din så kallade kreditvärdighet.
Vi tittar på olika parametrar som tex betalningsanmärkningar, skuldsaldon eller om du är skriven på en boxadress. 
Kreditupplysningen har ingen som helst påverkan på din kreditvärdighet och kommer inte på något sätt att påverka eller belasta dig. Denna typ av upplysning används inte i de scorekort som kan ligga som grund för förändrad kreditvärdighet och tidigare förfrågningar visas inte. De visas enbart för den omfrågade i upplysningskopian.
 
   

Jag har tappat bort mitt körkort, får jag hyra bil hos Europcar?

 
- Ja, ta med förlustanmälan från polisen och en annan legitimation, t.ex. pass. Observera att det tar lite längre tid att kontrollera dokumenten så avsätt lite extra tid när du ska hämta ut bilen.  
   

Jag har en betalningsanmärkning, får jag hyra bil hos Europcar?

 
- Nej, inte som privatperson, men du får hyra bil om hela hyreskostnaden ska faktureras till ett företag som har avtal.
Observera att du i inget fall får hyra om du finns med i Biluthyrarna Sveriges spärrlista.
 
   

Kan jag betala bilhyran i efterskott, eller måste jag betala i förväg?

 
- Vi tar alltid betalt i förväg. Bilhyran skall betalas när bilen hämtas med ett kreditkort/bankkort. Det går inte att betala kontant eller låta annan person betala bilhyran med sitt kort. Vi accepterar inte VISA Electron- eller Maestrokort.
 
 
   

Behöver jag betala hela hyreskostnaden när hyrbilen hämtas?

 
- När du hämtar ut hyrbilen görs en reservation på ditt kreditkort/bankkort som säkerhet. Reservationen motsvarar beloppet på den förberäknade hyreskostnaden, samt ytterligare ett depositionsbelopp.
Detta är en säkerhetsåtgärd, och depositionen är tänkt att täcka eventuella extra kostnader som kan uppkomma i samband med hyran som t.ex. överstigande dygn och bränsle.
I samband med hyrans avslut görs en ny transaktion på ditt betal- eller kreditkort med den faktiska kostnaden för din bilhyra. Hur många dagar det tar innan reservationen hävs beror på transaktionstiden hos banken eller kortutgivaren.
 
   

Kan jag förbetala en hyra åt någon annan?

 
- Nej, kortet som används vid betalning måste tillhöra personen som står på hyresavtalet och som hämtar ut bilen.  
   

Kan jag få min bilhyra fakturerad till mitt företag?

 
- Har du ett befintligt företagsavtal med fakturabetalning så går det bra, annars så är det kortbetalning som gäller. Önskar du teckna ett företagsavtal med oss så är du välkommen att kontakta vår försäljningsavdelning på sales@europcar.se.
En sedvanlig kreditprövning görs när vi tagit emot din förfrågan. Kreditupplysningen visar om ditt företag uppfyller våra kriterier för att få bli fakturakund. Observera att ditt företagsavtal måste vara godkänt innan påbörjad hyra för att fakturabetalning ska kunna nyttjas. 
 
   

Jag har glömt att avboka min hyrbil, vad händer då?

 
- I vissa fall kan det tillkomma en avgift. Kontakta kontoret där du skulle hämtat ut bilen för att få information om din bokning. Kontaktuppgifter hittar du på www.europcar.se  
   

Vad gäller vid hyra bokad via förmedlare?

 
- Har du bokat och förbetalt din bilhyra via en hyrbilsförmedlare så ska du vända dig direkt till hyrbilsförmedlarens kundtjänst för hjälp vid ändringar, avbokningar eller frågor rörande din bilhyra, även då hyran har blivit avslutad.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upptäck Europcars mobila lösningar

Ladda ner Europcars app för iPhone, iPad och Android nu!

Mer information